Již v sobotu 11.5.2024 se od 6 hod. uskuteční tradiční rybářské závody pro členy PS Mikulov na revíru Dyje 7A. Jste srdečně zváni!

Zpráva o činnosti PS MRS Mikulov za období od 5.3.2023 do 3.3.2024

Vážení přátelé Petrova cechu, dovolte mi, abych Vás po roce seznámil s činností našeho pobočného spolku a nastínil  úkoly pro další období.

Jak jistě všichni víte, PS je řízen devítičlenným výborem a kontrolním orgánem je tříčlenná kontrolní a revizní komise. Výbor se schází minimálně jednou za měsíc a řídí se ročním Plánem práce. Všichni zvolení funkcionáři se řádně zhostili práce. V prosinci 2023 došlo ke změně ve funkci hospodáře. Pan Sedláček Milan st. přešel na funkci zástupce hospodáře a na jeho místo nastoupil  Ing. Zahnáš Radek dosavadní zástupce hospodáře. Za uplynulý rok jsem nezaznamenal žádné připomínky k činnosti výboru.

Kontrolně revizní komise je samostatný orgán, který má svůj plán práce a není podřízena výboru. Její členové pravidelně navštěvují schůze výboru a zapojují se do všech činností organizace. Zprávu KRK samostatně předkládá VČS předseda komise. V prosinci 2023 opustil navždy naše řady předseda KRK pan Beránek Oldřich a na jeho místo byl kooptován pan Bělohlávek Josef. Věřím, že současní členové KRK budou novému předsedovi nápomocni, aby i nadále komise pracovala jako dosud.

K údržbě revíru Dyje 7A je utvořena pracovní skupina pod vedením pana Václava Ševčíka, která operativně plní úkoly spojené s údržbou revíru. Chtěl bych jim jménem nás všech poděkovat za jejich práci, kterou dělají obětavě a na úkor svého volna. Jestli má někdo zájem zapojit se do péče o revíry nám svěřené, ať to sdělí jednateli. Pro každého se budeme snažit najít uplatnění.

Péče o revír Dyje 7, na kterém řídí hospodářskou činnost MRS Brno a my máme na starost sportovní rybolov, není stále určeno, jak bude prováděna údržba revíru.

Pokud by měl někdo nějaké připomínky k práci výboru nebo celého PS, má možnost tyto přednést v diskusi, tak aby mohly být operativně řešeny.

Informovanost členské základny je na velmi dobré úrovni. Každý člen při placení členství obdrží informace o akcích a termíny pro daný rok. Další informace jsou vyvěšovány na nástěnku na budově PS a současně jsou umisťovány na internetové stránky PS. Způsob komunikace se nám velmi osvědčil a budeme i nadále členskou základnu o základním dění informovat stejným způsobem. V soutěži „Můj zážitek“ dochází i nadále k poklesu příspěvků, byly vloženy pouze čtyři příspěvky, z nichž budou na dnešní schůzi odměněny všechny. Věřím, že i Vy ostatní u vody zažijete hodně krásných zážitků, o které byste se mohli podělit s ostatními rybáři.

Pobočný spolek Mikulov vlastní pozemek na revíru Dyje 7, na němž je umístěna obytná buňka, která slouží k  péči o daný revír a je možné její využívání pro rybářské stráže a k výcviku mládeže. Z tohoto prostoru by se mělo provádět zarybňování.

Pozemek v Bulharech je pronajatý od Povodí Moravy a slouží k postavení maringotky, v níž je možno za poplatek provádět ubytování pro členy PS Mikulov. Vzhledem k tomu, že cena za pozemek každý rok narůstá, bylo by vhodné, aby byla maringotka (vzhledem k tomu v jaké krásné lokalitě se nachází) více využívána. Kdo by měl ještě zájem, může se nahlásit u správce pana Josefa Chalupy.

V Dolních Věstonicích máme pronajatý pozemek od Pozemkového fondu, na němž je postavena buňka, která má stejné využití jako na Dyji 7. Tento pozemek bychom chtěli získat do vlastnictví.

 

K 31.12.2023 bylo v PS Mikulov organizováno :

756 dospělých členů a mládežníků do 18 let

104 žáků do 15 roků

1 čestný člen

celkem         861 členů

 

Za uplynulý rok se členská základna snížila o 9 členů a to: v kategorii dospělých a mládežníků do 18-ti let došlo ke snížení o 10 členů, v kategorii žáků do 15 roků došlo ke  zvýšení o 2 členy a opustil naše řady čestný člen pan Chylík Ondřej. V letošním roce bylo proškoleno a složilo zkoušky k získání prvního rybářského lístku 12 nových členů, které vítám do „Petrova cechu“.

 

 

Zpráva vedoucího mládeže:

Získávání a výchova mladých rybářů je nedílnou součástí naší práce, nezbytnou pro propagaci a rozvoj rybářského cechu. Rybářská mládež je začleněna do dvou kategorií a to: 8 – 15 let a 16 – 18 let.

Ti nejmladší organizovaní v kroužcích zahajují svou přípravu na budoucí rybáře zpravidla v říjnu. Nejprve získáváním teoretických znalostí a na jaře poté praktických dovedností a získáváním zkušeností u vody.

Příprava mladých rybářů probíhá v kroužcích v Drnholci, Jevišovce, Novosedlích, Dolních Dunajovicích, Perné a Mikulově. V současné době se v kroužcích připravuje 17 adeptů na složení zkoušky pro získání prvního rybářského lístku.

I v loňském roce nám byl, po úspěšné spolupráci s CHKO Mikulov, umožněn praktický výcvik kroužku mládeže v Mikulově. A to v Lomu na Janičově vrchu, čímž je zde zároveň prováděna regulace rybí obsádky. Při 9 odlovech se ulovilo a bylo ponecháno 32 ks Okouna Říčního (8-15cm), 57 ks Oukleje Obecné (12-16cm), 68 ks Perlína Ostrobřichého (10-21cm), 5 ks Plotice Obecné (15-18cm) a 27 ks Slunečnice Pestré (10-14cm),

Kategorie 16 – 18 let se týká především učňovské a studující mládeže. Další rozvoj těchto mladých rybářů je závislý zejména na čerpání zkušeností a dovedností od zkušenějších rybářů a samostudiem z knih, časopisů a na internetu.

Rybářské závody mládeže se uskutečnily 13.5.2023 na revíru Dyje 7A v Dolních Věstonicích.

  1. místo – nejtěžší ušlechtilá ryba – Matěj Machálek – Drnholec – Kapr 56cm, 3,20kg
  2. místo – nejdelší ušlechtilá ryba – Tereza Andrlová – Mikulov – Kapr 50cm, 2,30kg
  3. místo – Viktorie Zahrádková – Jevišovka – 148b.

Závodů se zúčastnilo celkem 12 dětí z následujících obcí – Mikulov – 4, Jevišovka – 4, Drnholec – 1, Dolní Dunajovice – 1, Bavory – 1, Březí – 1

Celkem bylo uloveno 19 ryb, z toho:

Kapr – 2 ks, Cejn Velký – 5 ks, Karas Stříbřitý – 7 ks, Plotice – 4 ks, Perlín – 1 ks

Chtěl bych poděkovat všem vedoucím kroužků za pomoc při organizaci závodů.

Ve dnech 9. – 10.6.2023 se na revíru Dyje 7A uskutečnily rybářské závody pro mladé rybáře z kroužku v Perné.

  1. Musil Vasil – 55 b., kapr 51cm, 4x cejn
  2. Varmuža Šimon – 40 b., kapr 34 cm, 3x cejn, 2x karas, 1x plotice
  3. Šurýn Filip – 17 b., 6x cejn, 6x karas, 5x plotice

V  září (23. – 24.9.2023) jsme se zúčastnili víkendového semináře vedoucích rybářských kroužků v ubytovacím středisku MRS, z. s. Pálava s.r.o. v Pasohlávkách. Sešlo se nás 20, což je asi třetina všech vedoucích. Sobotní dopoledne bylo věnováno přednáškám o organizačním, finančním a personálním  zajištění práce kroužků. Po obědě přišel na řadu blok s praktickými ukázkami a vysvětlováním lovu ryb udicí na plavanou. V neděli ráno jsme opět začali trochou teorie, kdy Tomáš Buráň podal informaci o soutěžích, kterých se členové svazu zúčastňují – Zlatá udice, Zlatý blyskáč a Timár liga. Na závěr jsme si opět povídali o lovu ryb udicí s velkým množstvím praktických ukázek. Jiří Hrazdil nám ukázal opravdu mnoho věcí a vysvětlil desítky dotazů. Na úplný závěr jsme obdrželi certifikát o absolvování semináře.

V sobotu 27. ledna 2024 odbor mládeže zorganizoval seminář pro vedoucí rybářských kroužků. Seminář se konal v Brně Obřanech v prostorách místního Orla. Hlavním programem semináře bylo představení nové soutěže, do které se mohou zapojit všechny pobočné spolky a jejich kroužky – Timár liga MRS, z. s. Semináře se zúčastnilo 30 vedoucích kroužků z 23 pobočných spolků.

Členové odboru mládeže nás seznámili s myšlenkou pořádání Timár ligy MRS, s organizačním zabezpečením a s obsahem soutěže – lov ryb udicí na plavanou, rybolovná technika (hod prutem na přesnost, hod míčkem na cíl) a poznávání ryb. Dále hovořili o vybavení pro úspěšné zapojení do soutěže. Důraz kladli zejména na využití vlastního rybářského vybavení, protože cílem soutěže je zlepšit dovednosti týkající se ovládání vybavení, které mají děti běžně k dispozici. Každý blok byl zakončen praktickými ukázkami.

Po skončení přednášek jsme se přesunuli k řece, kde nám Jiří Hrazdil předvedl ukázku zimního rybolovu. Krátce hovořil o použití vnadících směsí v zimě a nezbytném doplněním vnadící směsi živou složkou – v tomto případě bílými červy. Poté ukázal, jakým způsobem se provede „zakrmení“ místa k lovu a jakým způsobem se vede udice lovištěm. Přes studenou vodu, velmi nepříjemný severozápadní vítr a velký průtok v řece, se podařilo ulovit během krátké doby čtyři druhy ryb, podoustev říční, ostroretku stěhovavou, plotici obecnou a jelce jesena, kromě jesena se podařilo všechny druhy ulovit ve více kusech a různých velikostech.

Závěrem bych chtěl poděkovat za ochotu a obětavost všem vedoucím kroužků, kteří se ve vlastním volnu a dle svých možností věnují výchově rybářské mládeže a všem kteří jim s touto činností pomáhají. Jak vidíte, možnosti práce s mládeží jsou veliké.

Konec zprávy vedoucího mládeže.

Chtěl bych za nás za všechny z tohoto místa poděkovat především panu Sedláčkovi ml., vedoucím a všem, kteří se dětem věnují.

Rybářské závody dospělých se uskutečnily dne 13.5.2023 na revíru Dyje 7A.    V kategorii dospělých se zúčastnilo 39 závodníků, z nichž v závodě uspělo 23.

 

Výsledky:

  1. místo – HRUŠKA Jan – Hustopeče – nejtěžší  ryba  –  4,10 kg ( 58 cm )
  2. místo – ČERVINKA Jiří – Dolní Věstonice – nejdelší ulovená ryba  –  Úhoř  71 cm
  3. místo – REZEK Oldřich – Mikulov – největší počet ušlechtilých ryb (2 x Kapr)

 

Celkem bylo uloveno:  98 ks ryb z toho:

Kapr obecný ………………………….           11 ks

Karas stříbřitý ……….…………………          44 ks

Cejn velký + malý  ……………………           22 ks

Lín obecný  …………….………….….           6 ks

Úhoř říční   ……..…………………….            1 ks

Účast na závodech má klesající tendenci. Počasí, nálada i občerstvení na závodech byly bez chyby, ale chybou je malá účast závodníků.

Vzhledem k vynaložené práci pořadatelů a finančním nákladům by bylo vhodné, kdyby se závodů zúčastnilo více rybářů. Jestli má někdo nápad, jak tohoto dosáhnout, ať se o nápad podělí v diskusi.

Pokud by někdo něco ve zprávě postrádal nebo chtěl doplnit, může se přihlásit v diskusi.

Na závěr bych Vám všem chtěl popřát hodně krásných zážitků u vody.

„Petrův zdar“